Letos jsem poprvé pekla perníčky sama (úplně sama!), tak jsem to radši zkusila ještě před Vánoci, aby to pak nebyl děs. No ještěže, protože jsem první plech samozřejmě spálila:))
Takže, teď recept:
5dkg másla, 15dkg ml.cukru, 2vejce, 3 pol.lžíce medu, 1 pol.lžíce oleje, 1 pol.lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, skořice, zázvor, drcený hřebíček a anýz, 1/2kg hladké mouky, 1žloutek na potření
Všechny přísady kromě mouky s práškem do pečiva vaříme v kastrolu do spěnění, pak necháme vychladit. Přidáme pak do mouky a zpracujeme (aspoň 20minut). A vykrajujeme tvary a pokládáme na plechy vyložené pečícím papírem - mně těsto vyšlo na pět plechů (mám ty novější, jsou menší). Necháme chvilku odpočinout a potřeme rozkvedlaným žloutkem (bílek použijeme do polevy). Pečeme kolem 10minut při cca 170°C, ale respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.
Bílková poleva:
15dkg ml.cukru, 1bílek a šťáva z 1/2citronu (může být i citronka).
Všechno pořádně mícháme asi 20minut, pokud chcete mít jinou barvu než bílou, přidejte trošku potravinářského barviva, zamíchejte a kdyžtak ještě přidejte, až se vám barva bude líbit. Pak polevu "nakydejte" do pytlíku a můžete zdobit.
No a pak perníčky dejte do chladné místnosti, kde by po několika dnech měly změknout. Dobrou chuť :)